Aşçılık
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere gastronomi alanında kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu program, yemek sanatının inceliklerini, uluslararası ve ulusal mutfak kültürlerini kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Öğrencilere, modern mutfak uygulamalarından geleneksel Türk mutfağına kadar geniş bir yelpazede bilgi sunulur. Programın amacı, rekabetçi ve nitelikli şef adayları yetiştirmek ve onlara kendi işletmelerini kurma veya mevcut yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olarak çalışma becerileri kazandırmaktır.
Aşçılık Önlisans Programı Dersleri
I.YARIYIL
- Gastronominin Temelleri
- Türk Mutfak Kültürü
- Temel Mutfak Teknikleri
- İçecek Bilgisi
- Gida Mevzuatı ve Kalite Yönetimi
- Yabancı Dil Dersleri
II.YARIYIL
- Gastronomi Tarihi
- Beslenmenin Temel İlkeleri
- Gastronomi ve Sürdürülebilirlik
- Yemek Sosyolojisi
- Turizmde Girişimcilik ve İnovasyon
- Yabancı Dil Dersleri
III.YARIYIL
- Gıda Coğrafyası
- Gastronomi ve Medya
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
- Dünya Mutfakları
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
- Türk Dili I
IV.YARIYIL
- Osmanlı Mutfağı
- Yöresel Mutfaklar
- Menü Yönetimi
- Gastronomide Yeni Akımlar
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
- Türk Dili II
Yabancı Dil Dersleri
- Almanca I
- Fransızca I
- İngilizce I
- Almanca II
- Fransızca II
- İngilizce II
Aşçılık Önlisans Programı, teori ve uygulamayı birleştiren derslerle donatılmıştır. Dersler arasında Beslenme, Aşçılığa Giriş, Temel Mutfak Teknikleri, İngilizce, Genel İşletme ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi zorunlu derslerin yanı sıra, yiyecek içecek maliyet kontrolü, gıda teknolojisi ve gastronomi ile ilgili güncel yaklaşımlar gibi çeşitli mesleki seçmeli dersler de bulunmaktadır. Öğrenciler ayrıca, mutfak kültürü ve yemekleri araştırması, pastane ürünleri ve ziyafet mutfağı gibi alanlarda uzmanlaşma şansına sahiptir.
Aşçılık Önlisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Aşçılık Meslek Elemanı” unvanı alır ve konaklama yerlerinin mutfaklarında, yemek fabrikalarında, özel ve resmî kurumların yiyecek içecek bölümlerinde iş bulma imkanına sahiptir. Ayrıca, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) aracılığıyla lisans programlarına geçiş yaparak eğitimlerine devam edebilirler.
Aşçılık Önlisans Programı hakkında daha fazla bilgi ve başvuru detayları için Anadolu Üniversitesi’nin resmi web sitesine başvurabilirsiniz. Anadolu Üniversitesi’nin resmi web sitesi, programın ders içerikleri, akademik takvim ve başvuru koşulları hakkında detaylı bilgileri size sunmaktadır.
Anadolu Üniversitesi (AÖF) Hakkında Güncel İçeriklerimize Ulaşmak İçin Tıklayınız.